Med trådlös kommunikation avses den elektromagnetiska överföringen av data mellan olika punkter som inte är direkt anslutna av en fysikalisk elektrisk ledare. De mest populära trådlösa teknikerna är trådlösa lokala nätverk (WLAN) och trådlösa nätverk. Trådlösa nätverk, även om de inte är lika utbredda som trådbundna nätverk, har blivit allt populärare bland konsumenterna under de senaste åren på grund av deras flexibilitet och tillgänglighet till användare i avlägsna områden.

Trådlöst, en introduktion

Med trådlösa enheter är det viktigt att förstå att själva enheterna inte kommer att kunna kommunicera med varandra. I stället är de anslutna via nätverket. Det innebär att varje enhet endast överför data som finns inom dataplanen som tillhandahålls av det trådlösa nätverket, vilket normalt är ett wan (wide area network). En WAN är en stor samling datorer, som används för dataöverföring via ett trådlöst nätverk. Ju större nätverk, desto mer tillgång som användarna kommer att ha till nätverket. Som ett exempel, om det finns hundra datorer anslutna till ett WAN, då en dator inom nätverket kommer att kunna komma åt en trådlös enhet via nätverket och skicka informationen till en annan enhet som finns på en annan plats utan att använda en trådlös anslutning.

Medan trådlösa enheter inte kommer att behöva prata direkt med varandra, kommer de fortfarande att kommunicera med varandra via nätverket, så användarna bör ägna stor uppmärksamhet åt nätverksinställningarna på sina enheter. Trådlösa skrivare kräver till exempel åtkomst till det trådlösa nätverket från inom räckvidden för det nätverk som de är kopplade till. Detsamma gäller webbservrar som används för att vara värd för e-postprogram.

Ordlista för WLAN och trådlösa nätverk

När du använder trådlösa enheter i hemmet, företag eller annan organisation är det mycket viktigt att skydda dessa enheter från andra som skulle kunna använda dem för att stjäla information eller missbruka nätverket. Även eftersom alla trådlösa enheter delar samma datanätverk är det viktigt att konfigurera nätverksinställningarna för varje trådlös enhet för att förhindra att andra får åtkomst till data som redan används.

En av de mest populära anledningarna till att konsumenterna väljer trådlösa enheter är att de erbjuder bärbarhet. Eftersom många enheter är mindre än trådbundna enheter kan de flyttas från en plats till en annan utan att det behövs ledningar och kablar. De tar inte heller upp plats på några elektriska ledningar, så de är mycket lättare att flytta och lagra.

Förutom att tillhandahålla bärbarhet har trådlösa enheter blivit allt populärare på grund av den ökade tillgängligheten till trådlösa nätverk. Eftersom fler människor lever från sina bärbara datorer till sina stationära datorer, de vill stanna mobil och få tillgång till information från var de än råkar vara. Genom att installera en trådlös enhet i datanätverket i sitt hem eller kontor, kan de lätt hittas och tas med dem vart de än går.